همزیستی اجباری دموکرات‌ها و وال ‌استریت

جو بایدن رئیس‌جمهور سابق آمریکا، کاخ سفید را ترک کرد و ترامپ بار دیگر در راس معادلات سیاسی و اجرایی واشنگتن قرار گرفت. در این میان، بسیاری از موسسات و مراکز مطالعاتی در آمریکا مشغول بررسی عملکرد بایدن و دموکرات‌ها در حوزه‌های گوناگون هستند. یکی از این موارد، بازار سرمایه و عملکرد آن طی سال‌های 2021 تا 2024 میلادی است.

گروه تحلیل و ترجمه شرکت اطلاع‌رسانی و آموزش بورسوال ‌استریت ژورنال در این رابطه نوشت:

شواهد عددی و مستندات کمی نشان می‌دهد بازار سهام ایالات متحده دوران جو بایدن را با سرعت بالایی به پایان رسانده است. میانگین ارزش سهام (شاخص بورس) از زمان روی کار آمدن بایدن در 20 ژانویه 2021 بیش از 55 درصد افزایش یافته است، اما مسئله اصلی این است که نقش بایدن و سیاست‌گذاری‌های وی در شکل‌گیری این معادله چه بوده است؟ آیا می‌توان رشد شاخص‌های بازارسرمایه را معلول نگاه حرفه‌ای و عملگرایانه دموکرات‌ها در قبال وال استریت دانست؟ پاسخ این سوال قطعا منفی است!

ریاست جمهوری بایدن در سال 2021 با تشدید همه‌گیری کووید-19 و رکود اقتصادی آغاز شد، اما میانگین‌ قیمت عمده سهام شرکت‌ها همچنان بازدهی دو رقمی را تا پایان آن سال ثبت کردند، زیرا اقتصاد جهانی بهبود خود را بعد از پایان همه‌گیری آغاز کرد. به عبارت بهتر، بخشی از جهش بورس در دوران ریاست جمهوری بایدن، معلول پایان پاندمی کرونا بوده است. به طور طبیعی، پایان پاندمی منجر به رونق بازارهایی شد که حدودا دو سال روند فعالیت طبیعی و حتی ابتدایی خود را از دست داده بودند.

در سال 2022 میلادی وال استریت بدترین سال خود را از زمان بحران مالی 2008-2009 و در بحبوحه جنگ اوکراین تجربه کرد، آن هم در حالی که اقتصاد ایالات متحده با تورم فزاینده و نرخ‌های بهره بالاتر دست و پنجه نرم می‌کرد. واقعیت امر این است که جو بایدن هیچ‌گونه چشم‌اندازی در خصوص پایان جنگ اوکراین برای شهروندان آمریکایی و سرمایه‌گذاران وال استریت ترسیم نکرد. همین مسئله سبب شد تا قدرت ریسک سرمایه‌گذاری در وال استریت بار دیگر کاهش پیدا کند.

در سال‌های 2023 و 2024، بازیابی درآمدهای مبتنی بر فناوری و هوش مصنوعی، بازارسهام آمریکا را به سطوح تاریخی رساند. تا پایان سال 2024 میلادی این روند پابرجا بود و اکنون با ورود به سال 2025 میلادی، پیش‌بینی می شود این روند ادامه پیدا کند. بدون شک رشد فناوری‌های جاری در عرصه هوش مصنوعی و تجاری شدن و کمی‌سازی شدن آن‌ها، معلول تلاش‌های دولت بایدن و دموکرات‌ها در طول سالیان اخیر نبوده است! همان‌گونه که مشاهده می‌شود، بازار سرمایه در آمریکا تحت تاثیر عواملی قرار گرفته که اساسا ارتباطی با سیاست‌گذاری دولت یا مداخله‌گرایی موثر آن درحمایت از بازار سرمایه نداشته است!

پایان همه‌گیری کرونا، در همه کشورهای دنیا و فارغ از اینکه چه دولتی بر سر کار بوده است، منجر به تقویت طبیعی شاخصه‌های رشد اقتصادی شده است. رشد فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های نوین نیز مشمول همین قاعده می‌شود.

در این میان، تنها مولفه‌ای که مصداق تنظیم‌گیری بازدارنده و سلبی بایدن (هر چند به صورت ناخواسته) در بازار سرمایه بوده، جنگ اوکراین و سیاست‌های کاخ سفید در قبال آن بوده است. سایه جنگ اوکراین از سال 2022 میلادی تاکنون بر بازار سرمایه‌گذاری آمریکا، خصوصا سهام صادرات محور و سهامی که مبتنی بر مبادلات بین‌المللی و چندجانبه تعریف می‌شوند، خودنمایی می‌کند. دیوید راسل، رئیس استراتژی بازار جهانی در Tradestation در این خصوص به بلومبرگ می‌گوید:

"در دوران بایدن شاهد جهش انفجاری در بازار سرمایه نبودیم. موضوع هوش مصنوعی و سهام‌هایی که بر مبنای آن وارد معاملات وال استریت شدند، اساسا ارتباطی با بایدن نداشتند. سال‌ها قبل از اینکه در اوایل سال 2023 شاهد عرضه سهام مبتنی بر هوش مصنوعی در بازار سرمایه باشیم، زمینه‌سازی لازم از سوی فعالان خصوصی در این مورد صورت گرفته بود."

از زمان پیروزی دونالد ترامپ، در انتخابات ریاست جمهوری در اوایل نوامبر، امیدها در وال‌استریت بالا بوده است. عده‌ای از سرمایه‌گذاران شرط‌بندی کرده‌اند که بازگشت رئیس‌جمهور سابق به کاخ سفید می‌تواند اقتصاد و شرکت‌های آمریکایی را با ارائه تخفیف‌های مالیاتی، کاهش مقررات مالی و افزایش تعرفه‌ها تقویت کند؛ اما برخی دیگر معتقدند برنامه‌های اقتصادی او می‌تواند منجر به افزایش کسری مالی و افزایش مجدد تورم شود که ممکن است به بازار بدهی دولت آسیب برساند و نرخ‌های بهره را دوباره افزایش دهد.

تاریخ انتشار : 1403/12/15
کد : 10304
تعداد بازدید: 71